Într-adevăr, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze ale mortalității ridicate, a unei stări rele a organismului până la invaliditate. În prezent, în țara noastră și în străinătate, se efectuează o căutare intensivă a metodelor de diagnostic precoce, tratament și reabilitare a acestor boli. Succesele unor astfel de activități sunt evidente: cele mai noi echipamente de diagnostic, medicamente extrem de eficiente permit identificarea unei predispoziții la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, efectuarea unui tratament de succes și reabilitarea pacienților. Cu toate acestea, cea mai importantă a fost, este și va fi prevenirea acestor boli teribile. Într-adevăr, soia are un beneficiu de neprețuit pentru organismul uman.
Proprietățile biologice ale produselor din soia sunt bine studiate. Potrivit Institutului de Nutriție al Academiei Ruse de Științe Medicale, consumul zilnic de alimente din soia care conțin 30-40 g de proteine din soia are un efect pozitiv asupra tulburărilor metabolice, inclusiv reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Motivul se ascunde în uimitoarea compoziție a bobelor de soia (semințe), care nu are echivalent printre plantele de pe Pământ. Următoarele componente ale soiei sunt cele mai semnificative în prevenirea bolilor cardiovasculare:
1. Proteine;
2. Grăsimi;
3. Fosfolipide;
4. Izoflavone;
5. Oligoelemente;
6. Vitamine;
7. Polizaharide nedigerabile.
În același timp, soia conține o mulțime de carbohidrați nedigerabili și nu conține deloc colesterol.
Întrebare: Se poate mai multe detalii despre aceste componente semnificative?
Răspuns: Desigur, ar trebui date mai multe detalii despre aceste substanțe și efectul lor asupra sistemului cardiovascular uman. Soia conține de la 30% până la 50% de proteine, iar raportul de aminoacizi esențiali pentru oameni în acesta este aproape de optim. În acest caz, proteinele din soia au un efect hipocolesterolemic pronunțat, adică reduce nivelul colesterolului seric. Și, deși mecanismul acestei acțiuni nu este încă clar, majoritatea studiilor au stabilit că proteinele din soia, comparativ cu proteinele animale, reduc nivelul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) și cresc nivelul lipoproteinelor cu densitate ridicată (HDL), atât la persoanele cu colesterol normal, cât și la persoanele cu colesterol mărit (hipercolesterolemie). Consumul sistematic a produselor din soia care conțin proteine duce la o scădere a colesterolului total și a colesterolului LDL. Izoflavonele din soia ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL. În același timp, s-a observat că atunci când sunt consumate produse alimentare din soia care conțin atât proteine din soia cât și izoflavone, efectul este mai pronunțat decât atunci când se consumă produse care conțin doar proteine din soia.
Întrebare: Ce sunt izoflavonele din soia și care sunt beneficiile lor pe lângă scăderea colesterolului (dacă există)?
Răspuns: Într-una din conversațiile noastre („Mituri despre soia”) m-am gândit la rolul așa-numiților fitoestrogeni din soia – substanțe similare hormonilor sexuali feminini, dar care nu posedă acțiunea puternică a hormonilor sexuali produși de corpul femeilor și al bărbaților. Aceștea sunt izoflavone – substanțe minore asemănătoare hormonilor, care, conform observațiilor experților autohtoni și străini, și-au demonstrat eficiența ridicată în tratamentul și prevenirea unor boli comune precum ateroscleroza, diabetul zaharat, osteoporoza. Pe lângă faptul că izoflavonele reduc nivelul colesterolului și al zahărului din sânge, acestea îmbunătățesc absorbția calciului cu 15% (conform celor mai recente date de la Institutul de nutriție al Academiei Ruse de Științe Medicale). Aș dori să subliniez încă o dată că fitoestrogenii (izoflavone) din soi, care se găsesc în alimentația noastră, sunt recomandați de Institutul de Nutriție și nu au niciun efect negativ asupra corpului uman, ci dimpotrivă, aduc beneficiile pe care le-am descris mai devreme.
Întrebare: Printre substanțele importante din soia, ați menționat grăsimi și fosfolipide. Care este rolul lor special?
Răspuns: Soia conține aproximativ 20% de grăsime – ulei de soia. O importanță deosebită este conținutul ridicat în ulei de soia de acizi grași – linolenici și linoleici, care sunt esențiali pentru organismal uman (familiile Omega 3 și Omega 6 respectiv), care sunt implicați în eliminarea excesului de colesterol din serul sanguin, normalizarea tensiunii arteriale, prevenirea și slăbirea aterosclerozei și creșterea elasticității vaselor sanguine. Conținutul de acid gras linoleic în 100 de g de ulei de soia este de 50.9 g, în ulei de floarea-soarelui – 59.8 g, în ulei de măsline – 12 g. Conținutul de acid gras linolenic în 100 de g de ulei de soia este de 10.3 g, în uleiul de floarea-soarelui nu găsește, în uleiul de măsline există doar urme. După cum puteți vedea, compoziția grăsimilor de soia este cea mai echilibrată atât în ceea ce privește conținutul, cât și raportul acizilor grași Omega 3 și Omega 6. Fosfolipidele, care sunt o componentă foarte importantă a grăsimilor, se găsesc în cantități semnificative în soia. Fosfolipidele naturale, reprezentate de lecitine, sunt etichetate E322, un analog sintetic este E442 numit „fosfatide de amoniu” (vezi, de exemplu, pe ambalajul de ciocolată). Lecitinele sunt extrem de importante pentru funcționarea normală a organismului: se găsesc în cantitate mare în special în țesutul cerebral, ceea ce asigură, printre altele, activitatea normală a sistemului cardiovascular. În plus, HDL, care conține esteri ai colesterolului și fosfolipidelor, este sintetizat în ficat și intestine. În acest caz, cea mai importantă funcție a HDL este de a elimina colesterolul din țesuturi, care prezintă efectul antiaterogen al HDL. Încă o dată, trebuie remarcat faptul că nu există colesterol în soia.
Întrebare: Și ce oligoelemente și vitamine utile pentru inimă se conțin în soia?
Răspuns: Dintre mineralele din soia, potasiul și magneziul sunt de o importanță deosebită pentru sistemul cardiovascular. 100 de g de soia uscată conține 1607 mg de potasiu și 190 mg de magneziu, care este comparabil cu caisele uscate, care conțin 1717 mg de potasiu și 105 mg de magneziu. Ionii acestor microelemente contribuie la normalizarea ritmului cardiac și fac parte din binecunoscutul Panangin. În ceea ce privește conținutul de vitamina E (tocoferol), care este atât un antioxidant, cât și un remediu eficient pentru prevenirea stresului fizic și emoțional care favorizează formarea globulelor roșii, uleiul de soia este liderul incontestabil: conținutul acestei vitamine în uleiul de soia este de 2 ori mai mare decât în cel defloarea-soarelui și de 9 ori mai mult decât uleiul de măsline.
Întrebare: Și ultima întrebare despre polizaharidele nedigerabile din soia – ce rol joacă ele în prevenirea bolilor de inimă?
Răspuns: Polizaharidele nedigerabile (fibre, celuloză, hemiceluloză) sunt foarte eficiente în reducerea nivelului colesterolului seric prin absorbția unora dintre acizii biliari care nu sunt implicați în saponificarea grăsimilor și îndepărtarea lor din corp, prevenind resorbția lor. Soia conține până la 4% fibre, adică de 10 ori mai mult decât pâinea de secară și de 30 de ori mai mult decât ce de grâul.
Sursa: noi.md