În țările asiatice, soia a fost inclusă în alimentația tradițională cu mii de ani în urmă, în timp ce Occidentul a ajuns să o cunoască abia acum aproximativ 60 de ani și de atunci rafturile din supermarketuri sunt pline de produse din soia – lapte din soia, burgeri din soia și alte alternative la soia față de carne și tot felul de „junk food”. Și asta ne mai vorbim de tradiționalul tofu, tempeh, miso și sos de soia, relatează bbc.com.
Se spune că soia este o componentă a regimului alimentar care reduce riscul bolilor cardiovasculare. Popularitatea sa în Occident este bazată pe faptul că e o sursă bună de proteine, acizi grași nesaturați, vitamine B, fier, calciu, zinc și fibre. Soia este văzută ca o alternativă sănătoasă a cărnii. Și totuși, în ciuda faptului că soia a fost larg acceptată ca parte a unei alimentații sănătoase, în ultimul deceniu, există temeri bruște că ar putea dăuna hormonilor noștri. Dubiile și controversele au apărut dintr-un fapt simplu: soia conține o cantitate deosebit de mare de izoflavone. Aceste substanțe au proprietăți estrogenice, adică pot acționa ca și estrogenul (principalul hormon sexual feminin) și activează receptorii de estrogen din organism (iar estrogenul poate provoca dezvoltarea anumitor tipuri de cancer glandelor mamare). Dar, deși oamenii de știință în ultimele decenii au studiat profund efectul izoflavonelor asupra organismului uman, nu este atât de ușor de răspuns la întrebarea dacă aceste substanțe întra-devăr cresc riscul de apariție a cancerului.
Mai mult ca atât, soia pare deseori să reducă riscul de apariție a cancerului, deși încă nu a fost descoperit datorită cărui fapt.
Este de menționat faptul că există studii empirice în cadru cărora s-a observat că consumul ridicat de soia a femeiilor asiatice micșorează riscul de apariție a cancerului la sân cu 30% mai mult decât la femeile din SUA care mănâncă mult mai puțin soia. De exemplu, în Japonia, consumul mediu de izoflavone per persoană este între 30 și 50 mg, în timp ce în Europa și Statele Unite este mai mic de 3 mg).
Consumul de soia a fost, de asemenea, asociat cu o scădere a severității cancerului glandelor mamare. Unul dintre studiile demografice efectuate în rândurile a 6.000 de femei americane cu un astfel de cancer a constatat că printre cele care au mâncat mai mult soia, rata mortalității a scăzut cu 21%. De asemenea soia a fost deosebit de eficientă în cazurile celelui mai agresiv tip de cancer la sân (negativ), în care nu există receptori de estrogen și progesteron în tumoare și, prin urmare, nu e predispusă la terapia hormonală. În astfel de cazuri, un consum mai mare de soia a crescut șansele de supraviețuire.
Nu este atât de simplu de evidențiat în mod concludent beneficiile consumului de soia – dacă ele există. Soia este adesea consumată ca componetă a unei alimentații sănătoase, înlocuind carnea roșie, despre care se crede că crește riscul bolilor cardiovasculare și al cancerului.
Источник: noi.md